İlişkilerde dengeyi yakalamak çok önemlidir. Tüm ilişkiler incelik ve detaylarla süslenir. Bir ilişkiyi yürütürken dikkat etmeniz gereken bazı kurallar vardır ve bu kurallar aslında ilişkinizin sağlıklı biçimde ilerlemesi için şarttır. Peki, kötü giden bir ilişki nasıl kurtarılır? İlişki Danışmanı ve Yazar Candan Ünal ilişkilerin hassas noktalarını ve ilişkiyi kurtarmanın yollarını sizler için anlattı.
İlişkiyi kurtarmak için ne yapmalı?
İlişkiler kendi içinde bir dengeye sahiptir ve tıpkı bir satranç oyunu gibi, her hamlenizin karşılığı vardır. Tüm insan ilişkileri gibi, özel hayatınızda da sevdiğiniz kişiyle ilişkinizin detaylarının ne kadar hassas olduğunu fark etmeniz gerekir, yoksa dengeler bozulur ve sorunlar zamanla ilişkinizi yıpratarak parçalanmaya sürükleyebilir.
Olduğunuz gibi davranmaya çalışın!
İlişkilerin en büyük kabusu, olmadığınız biri gibi davranmanızdır. Birinden hoşlandığınızda onu elde edene kadar kendinizin dışında bir davranış biçimi belirler ve başkası gibi hareket ederseniz, üstünüze olmayan bir elbise gibi, bir süre sonra üstünüzden düşecektir ve gerçek haliniz eninde sonunda ortaya çıkar.
Önemli olan sizin gerçek kimliğiniz, davranışlarınız ve en doğal halinizle size ilgi gösteren ve seven insanla birlikte olmaktır. Önce siz kendinizi olduğunuz gibi kabul etmeyi ve sevmeyi öğrenin. Sonra başkasının sizi sevmesini bekleyin.
Sevdiğinizi değiştirmek için uğraşmayın!
Birinden hoşlandığınızda veya sevdiğinizde, ona şartlar koymayın. Nasıl siz değişmezseniz, onun da değişmesi mümkün değildir. Onun da size aynı şekilde yaklaştığını bir düşünün. Mesela sizden hoşlandığını ancak sizinle bir ilişkiye başlarken, ileride sizi istediği gibi değiştireceğini düşünüyor olsun. Hoşunuza gitti mi?
Bu her zaman büyük bir yanılgıdır. Birilerini şartlı sevmek, onu değiştireceğinize inanmak, bir ilişkinin en baştan bitişine hazırlamak gibidir. Eğer onu değiştirmeyi düşünüyorsanız, sevdiğiniz kişi o değildir.
iliskiminasisikurtabilirimmm-16
Bazen yalnızca dinleyin!
Aslında bu kural tüm ilişkilerin hassas noktasıdır. Karşımızdakini dinlemeyi öğrenmemiz gerekir. Onun gerçekten sizin tarafınızdan dinlenilmeye ihtiyacı olduğunu iyi anlamalısınız. Birine bir şey anlatırken, bize akıl vermesini istediğimiz çok az zaman olur. Zaten öyle bir durum olduğunda şu soruyu sorarız: “Sence ne yapmalıyım?” veya “Bana yardım eder misin?”
Eğer birisi sizden yardım istemiyorsa, ona akıl vermeyin ve bunu özellikle sevdiğiniz kişiye karşı yapmayın. Sadece gerçekten dinleyin. Dinlemek bir ilişkinin en temel hareketlerindendir. Bunu başarabilirseniz, sevdiğiniz kişiyle aranızda güçlü bir bağ oluşturabilirsiniz.
İki kişilik düşünmeyi öğrenin!
İyi ve sağlıklı bir ilişki yürütebilmek için, iki kişilik düşünmeyi de öğrenmelisiniz. Hayatınız boyunca tek başına yaşamış ve tüm kararları tek başına vermiş olabilirsiniz ancak bir ilişkiye adım attığınızda, eskisi gibi başınıza buyruk davranmamalısınız. Bir plan yaptığınızda, partnerinizin de bunu isteyip istemediğine veya durumunun uygunluğuna karşı hassas olmalısınız.
Ancak hemen burada belirtmem gerekir ki, iki kişilik düşünmek, tüm hayatınızı birine adamak değildir. Yani yine denge gerekir. Sizin bir birey olarak hayatınız ve yaşam alışkanlıklarınız var. Onun da! Bu ikisini ortak bir noktada birleştirmek üzerine adım atmalısınız. Kendinizi kurban pozuna sokmayın çünkü bu sağlıklı bir ilişki değildir.
Karşılıklı güven çok önemli!
Bir ilişkinin dengesi öncelikle güvenle kurulur. Öncelikle siz özgüveninizi yüksek tutun. Ardından ona olan güveninizi yükseltin. Eğer sevdiğiniz kişiye yalan söylüyor, onu beyaz bile olsa, küçük de olsa yalanlarla idare ediyor, kandırıyorsanız, karşınızdakini sorgulama hakkını kaybedersiniz. Önce siz dürüst ve doğru olacaksınız. Ve bir ilişkiye sürekli şüpheyle yaklaşıyorsanız, orada güvensizlik tohumları ekiyorsunuz demektir.
Eleştirme şeklinize dikkat edin!
Karşınızdakini eleştirmek çok kolaydır ve tabii suçlamak da! Ancak sağlıklı, iyi bir ilişki yaşamak istiyorsanız, direkt olarak eleştirmek, yargılamak anlamı taşır. Bundan uzak durmalısınız. Eleştirmenin şekli, karşınızdakini kırmanıza, onu yaralamanıza neden oluyorsa, bu doğru bir eleştiri değildir.
Eğer bir konuda rahatsız olduğunuzu hissediyorsanız, ona yaptığı davranışın karşısında kendinizi nasıl hissettiğinizi anlatmaya çalışın. Kendi hislerinizi ve olaylardan nasıl etkilendiğinizi, onun davranışları karşısında içinizde oluşan duyguları anlatın. Ve eleştirinizi yumuşatın. Onu kırmak değil, olayı çözümlemek istemelisiniz.
İlişkiyi kurtarmanın yollarını öğrendiniz.
İlişkiler hakkında diğer yazılarımız:
Erkeklerin hoşlanmadığı davranışlar
İlişkinizin tehlikede olduğunu nasıl anlarsınız?