Kategoriler
Aşk ilişkileri

İlişkilerin Başında Görülen Ciddi Sorunlar

İlişki terapistleri ve uzmanlara göre bazı sorunlar, ilişkilerin başında daha yaygın görülüyor ve ileride ciddi problemlerin kaynağını oluşturuyor. İlişkilerin uzun ömürlü olabilmesi için potansiyel sorunları baştan fark etmek gerekir. Yeni bir ilişkide görülebilecek sorunlar nelerdir?

Yeni bir ilişkiye başlamak genellikle eğlencelidir. Duygusal ve romantik çekim hissettiğiniz biriyle aynı duyguları yaşıyor olmak bir bilinmezliğin kapısını aralarken, yeni bir hikayeye adım atıyor olmak aynı zamanda heyecan vericidir. İlişkinin başında her iki taraf da birbirine en iyi şekilde davranmaya çalışır ama bazı potansiyel sorunlar, kendisiyle ilgili sinyalini en baştan verir.

Yeni bir ilişkinin verdiği heyecan, potansiyel sorunların ve ileride ciddi derecede büyük krizlere neden olabilecek konuların üstünü örtebiliyor. Hatta bazı partnerler karşı tarafa beslediği yoğun duygular nedeniyle, bu sorunların ileride çözülebileceğine dair bir inanç besliyor. Ancak görmezden gelinen bu problemlerin ileri ki zamanlarda çok daha büyük sorunlara neden olabileceği unutulmaması gerekir.

Ortak Nokta Eksikliği

Bir ilişki için romantik çekim kadar, ortak noktaların varlığı da gereklidir. Elbette kimse birbirine tam anlamıyla benzeyemez. Zaten bir ilişkide partnerlerin birbirine benzemesi değil ortak bir zeminde buluşabilmesi önemlidir. Ortak alanları olmayan iki kişinin, bir ilişkiyi uzun süreli devam ettirmesi pek mümkün görünmüyor. Ortak noktalar sadece hobi veya ilgi alanlarıyla ilgili değildir. Kişilik özelliklerinin de birbiriyle tamamlayıcı olması gereklidir. Örneğin içe dönük ve evinde vakit geçirmek isteyen bir partner ile dışa dönük ve dışarıda sosyalleşmekten hoşlanan bir partner, ilişkileri boyunca büyük sorunlarla karşılaşabilirler.

Kontrol Eden ve Talep Eden Kişilik

Aşırı kontrolcü ve talepkar partnerler, toksik ilişkilerin habercisi olabilir. Bu kişiler, partnerlerinin üzerinde tahakküm kurarak hayatları üzerinde kontrol sağlamak ister. İlişkinin başlarında yoğun bir kontrol ve manipülasyon olmasa da kontrolcü partnerler, bir şekilde bu durumla ilgili önemli ipuçları veren davranışlar sergiler. Karşı tarafı ailesinden ve çevresinden soyutlamaya yönelik davranışları, kontrolcülüğün ilk adımlarından biri olabilir. Aynı zamanda bu kişiler, kıskançlık adı altında partnerlerinin davranışlarını kısıtlayabilirler. Talepkar partnerler,ilişkinin başlarında daha az istekte bulunmaya özen gösterir. İlk zamanlarda, talepkar görünmemek için partnerlerine çeşitli hediyeler alarak ya da iyilik yaparak karşılığında bir beklenti içine girebilirler. İstediklerini alamadıklarında agresif tavırlar sergileyebilirler.

Farklı Harcama Alışkanlıkları

Parasal sorunlar, ilişkilerde sıklıkla gündeme gelen sorunlar arasında yer alır. Para harcamayla ilgili alışkanlıklarımız bir anlamda hayat tarzımızı da önemli ölçüde etkilemektedir. Bu nedenle partnerlerin parayla ilgili tutumları da ilişkilerde önemli sorunlar yaratabilir. Tasarruf yapmak isteyen bir partner ile günlük harcama yapmaktan hoşlanan bir partner için mali sorunlar, zamanla çok daha derin krizlere neden olabilir. Yemek sonrası ücretin nasıl ödeneceği konusunda bile anlaşamıyorsanız; ileri ki dönemlerde evin ihtiyaçları, faturaları ödeme ve hayatınızı idame ettirme gibi parasal konularla ilgili ciddi sorularla karşılaşabilirsiniz. Parasal sorunlar, asla çözülemeyecek bir problem değildir. Üzerine konuşularak çözüme varmak mümkündür.

Geçmişten Gelen Sorunlar

Yeni bir ilişkiye başlamadan önce partnerlerin aklında şu soru belirebilir: “Geçmişteki ilişkisini unutabildi mi?” Bu sorunun cevabı konusunda emin değilseniz, ilişkinizde bir çatlak şimdiden oluşmuş demektir. Her insanın geçmişinde ilişkiler, eski partnerler, kalp kırıklıkları ve unutulmayan aşklar olabilir. Ancak sağlıklı ve mutlu bir ilişki, yeni bir sayfa gerektirir. Her iki partner de birbirlerinin geçmişine takıntılı davranırsa, bu sorun adeta bir hortlak gibi ilişkinin en mutlu anlarını bile gölgeleyebilir.

Sınır Sorunları

İlişkilerin başında partnerler sürekli birbiriyle zaman geçirmekten hoşlanır. Bu doğal bir durumdur. Ancak birlikte zaman geçirmek kadar ayrı zaman geçirmek de önemlidir. İlişkilerde sağlıklı sınırlar kurabilmek önemlidir ve bunu ilk zamanlarda yapabilmek gerekir. En baştan birbirine özel alan tanımayan partnerler zamanla diğer insanlardan izole olabilir ve yalnız kalabilir. Sağlıklı sınırlar belirleyememek aynı zamana partnerlerin ilişkilerine bağımlı olmasına ve öz güven aşınmasına neden olabilir. Ve tabi ki yeni bir ilişki ne kadar heyecanlı olsa da bazı konularda taviz verilmemesi gerekir. Mutlu bir ilişki, mutlu partnerlerle mümkündür. Kendinden olması gerekenden fazla veren bir kişi, ilişkilerinde ki beklentilerine ulaşmakta hayal kırıklığı yaşayabilir.