Kategoriler
Aşk ilişkileri

İlişkilerde Yıkıcı Etkiler Yaratan Sessiz Muamele Nedir?

Daha önceki yazılarımızda sessiz muameleden ufak da olsa bahsetmiştik. Bu yazımızda ise sessiz muamele nedir? Nasıl başa çıkılır? Bu sorular üzerinde duracağız.

İlişkilerde partnerler için her zaman, her şey yolunda gitmez. Bazen öfkeleniriz, bazen kızarız, bazen de büyük hayal kırıklıkları yaşarız. Sorunlara verilen tepkiler ise genelde bir eyleme dökülmüş olur. Konuşmak, bağırmak, el kol hareketleri, mimikler veya hiç istenmese de fiziksel olarak zarar vermek eyleme dökülmüş davranışlardır. Bir de eyleme dökülmeyen tepkiler vardır. Bunlardan biri de psikolojik manipülasyon yöntemlerinden biri olan sessiz muameledir.

Sessiz Muameleme Nedir?

Sessiz muamele, iletişime geçmek isteyen kişiyle iletişim kurmayı reddetmektir. İletişim kurmak isteyen kişinin söylediklerine cevap vermemek, o kişiyi görmezden gelmek, davranışlarını yok saymak ve hatta varlığını reddetmektir. Sessiz muameleme, her ne kadar kırgınlığı ve kızgınlığı ifade etmenin tepkisiz ve basit bir yöntemi olarak gözükse de duygusal bir manipülasyon ve psikolojik şiddet türüdür. Yakın ilişkilerde çok sık rastlanan bir sorundur.

Sessiz Muamelenin Zararları

Sessiz muamelenin amacı bir anlamda karşı tarafı cezalandırmaktır. Sessiz muamele yöntemini kullanan kişilerin zarar verme niyeti olmasa da karşı taraf üzerinde pasif ve psikolojik şiddet uygulamış olur. Bu duruma maruz kalmış kişiler, kendilerini değersiz hisseder. Suçluluk ve korkuyla karşı karşıya kalırlar. Öfkebilinmezlik ve kafa karışıklığıyla ne yapacaklarını bilmez hale gelebilirler. Bu olumsuz duygu durumları, zamanla kişilerde olumsuz psikolojik etkilere neden olur.

Sessiz muamelenin uzun bir süre devam etmesi, buna maruz kalan kişilerde strese neden olur ve kişinin kendisini kontrol etmesi zorlaşır. Bu kişiler, kendilerini reddedilmiş hisseder ve duygusal bir acı yaşarlar. Özellikle buna maruz kalma nedenini bilmeyen kişiler, sorunu anlamak için fazlasıyla zaman ve enerji harcar. Sessiz muameleye maruz kalan kişiler, karşı tarafı kazanmak için elinden geleni yapar ve başarısız olduklarında fazlasıyla incinirler. Bütün suçun kendisine olduğunu ve varlığının değersiz olduğunu düşünmeye başlar. İşte bu yüzden psikolojik şiddet ve gizli duygusal istismar biçimi olarak da adlandırılır çünkü uzun süreli sessiz muamele, maruz kalan kişiye kendisi hakkında olumsuz bir yanılsama yaratır.

Sessiz muamele, bir ilişkide partnerler arasındaki köprüleri yıkar ve tüm iletişim yollarını kapatır. Bu nedenle ortada bir sorun varsa bile bu sorunun daha da derinleşmesine yol açar. Sessiz muamele karşısında ne yapılmalıdır?

1- Olayların Soğuması İçin Zaman Verin

Sessiz muamelenin öncesinde büyük bir tartışma ve öfke patlaması yaşandıysa, her iki tarafın da yatışması için bir süre sesiz kalması gerekebilir. Sessizlik, tartışmanın nedenlerini daha iyi anlamanıza ve olayları daha analiz edebilmenize yardımcı olur. Bu nedenle partnerinizin üzerine gitmeden bir süre sakin kalmak faydalı olacaktır.

2- Karşı Tarafın Duygularını Kabul Edin

İlk olarak savunmacı olmaktan ve çözüm aramaktan vazgeçin. Öncelikle, karşı tarafın duygularını anlamaya çalışın. Neden iletişim kurmak yerine sessiz muamele uyguluyor? Neden konuşmayı reddediyor? Bu sorular üzerine düşünün.

3- Hatanızın Olmadığını Düşünüyorsanız Özür Dilemeyin

İnanmadığınız ve suçlu olmadığınızı düşündüğünüz durumlar için özür dilemeyin. Suçsuz olunduğu halde özür dilemek, ileri ki zamanlarda benzer bir sorunda tekrar sessiz muamele uygulanmasının önünü açar. Ayrıca samimiyetsiz bir özür daha fazla sorun yaratabilir. Bunun yerine karşı tarafın neler hissettiğini anlamaya çalıştığınızı ifade edin ve empati kurmaya çalışın.

4- Gerçekten Hatalıysanız Özür Dileyin

Partnerinizi incitecek veya onu kızdıracak bir şey yapıp yapmadığınızı her yönüyle düşünün. Eğer hatalı olduğunuzu düşünüyorsanız özür dilemekten çekinmeyin. Hatalıysanız, karşı tarafın uyguladığı yöntem ne kadar yanlış olsa da bunun başlangıç noktasının sizin yaptığınız bir hata olduğunu unutmayın. Bu nedenle hatasını anlamış birinin samimi özrü, birçok sorunun çözümü olabilir.

5- Kendinize Odaklanın

Karşı tarafın duygularını anlamaya çalıştınız ve bütün iletişim teklifleriniz reddedildiyse, karşı taraf adım atana kadar beklemeniz gerekir. Sessiz muamelenin aynı zamanda bir kontrol ve manipülasyon aracı olduğunu unutmayın. Karşı taraf sorunu çözmek yerine, sesiz muamele konusunda ısrarla tutumunu sürdürmeye devam ediyorsa; bu durum pasif agresif bir kontrol mekanizmasına dönüşmüş olabilir. Karşı taraf, sizin kendinizi kötü hissetmenizden besleniyor olabilir. Bu noktadan sonra elinizden geleni yaptığınızı unutmayın ve daha fazla manipüle olmamak için odak noktanızı kendinize yönlendirin. Karşı tarafın ilk adımı atmasını bekleyin.