Kategoriler
Aşk ilişkileri

Sevginin 5 Dili

İnsanlar, partnerlerine yoğun sevgi besliyor olsalar bile, bunu ifade etme biçimleri yanlış ve sorunlu olabilir. Bununla birlikte sevgiyi ve gösterilen değeri aktarmak için kullanılan yöntemler karşı taraf için yetersiz kalabiliyor. Bu noktada karşımıza çıka “sevgi dili” hem partnerler arası bağı güçlendirebilecek hem de bu tür sorunlarla mücadele edenlerin içinde bulunduğu durumu anlamasına yardımcı olabilecek bir kilit kavram görevini görüyor.

Herkes sevgisini ifade etmek ister. Sevdiğimiz, değer verdiğimiz insanlara hissettiğimiz aşkı ifade edebilmek için çeşitli yollar ve yöntemler vardır. Bu yollar ve yöntemler de bizim sevgi dilimizi oluşturur. Herkesin bir sevgi dili vardır. Kimileri sevgi dilini kullanarak partnerine hislerini kolayca aktarabilir, kimileri ise sevgisini aktarmada sorunlar yaşayabilir. Baktığımızda günümüzde insanların en çok zorlandığı konulardan birisi de yakın ilişkilerinde sevgisini, anlamlı yollarla karşı tarafa aktarabilme sorunudur.

Danışman ve yazar Gary Chapman tarafından geliştirilen sevgi dili kavramına göre, aşkı ifade ediş biçiminin 5 yolu vardır. Herkes bu 5 sevgi dilinden birini, birincil sevgi dili olarak kullanır. Yani herkesin hislerini ve verdiği değeri karşı tarafa aktarmada kullandığı bir yöntem muhakkak vardır. Bu bahsettiğimiz birincil sevgi dilini öğrenmek, ilişkilerdeki sorunların çözülmesine önemli katkılar sağlayacaktır. Gary Chapman’ın anlatışıyla

“Sizin ve partnerinizin birincil sevgi dilini keşfetmek ve bu dili düzenli olarak konuşmak, birbirinizin ihtiyaçlarını daha iyi anlayabilmenizi ve birbirinizin büyümesini destekleyebilmenizi sağlar.”

Herkesin sadece tek bir sevgi dili yoktur. Ancak her insanın en çok kullandığı, baskın bir dili vardır. Gary Chapman’ın “Sevginin 5 Dili” kitabında anlattığı sevgi dilleri nedir? Sizin için hangi sevgi dili daha yakın? Gelin yakından inceleyelim.

1- Onay Sözleri

Sevgiyi, onaylama sözlerini yani sevgi içeren kelimeleri, iltifat, onay ve takdiri kapsayan sevgi dilidir. Bu sevgi diline sahip partnerler, sözlü olarak teşvik edilmekten ve nazik sözlerden hoşlanırlar. Sözler kadar sözleri aktarırken kullanılan ses tonu da önemlidir. Ses tonundaki samimiyet, sevgi sözcüklerini tamamlar. Ayrıca mesajlaşma ya da sosyal medya aracılığıyla sevginin ifade edilmesine değer verirler. “Seni seviyorum.”, “Harika bir iş çıkardın.” gibi sevgi dolu ve takdir edici cümleler, bu kişiler fazlasıyla önemlidir.

2- Nitelikli Beraberlik

Birincil sevgi dili nitelikli beraberlik olan kişiler için ilişkilerde öncelik, birlikte kaliteli zaman geçirmektir. Sevgi dili nitelikli beraberlik olan insanlar, partnerleriyle zaman geçirmeyi ve ortaklaşa yapılan bir aktivite sırasında tüm dikkatin birbirinde olmasına özen gösterirler. Bu sevgi diline sahip olan kişiler, nicelikten çok nitelik ararlar. Partnerlerinin dikkatinin dağınık olması ya da zihinsel olarak kendilerine odaklanmamış olması en önemli sorunları arasında görebilirler. Göz teması kurmak, kaliteli bir sohbet ve bu sohbette söylenilen sözlere karşılıklı geri dönütler sağlanmas ise, sevmenin ifade ediliş biçimlerindendir. Kısacası, bölünmemiş bir dikkat ve kişinin tüm varlığıyla zihinsel ve duygusal olarak orada olması çok önemlidir.

3- Fiziksel Temas

Sevgi dili fiziksel temas olan kişiler; el ele tutuşmak, öpüşmek, sarılmak ve cinsel yakınlık gibi fiziksel şefkat belirtilerini gördüklerinde, sevildiklerini hissederler. Bu kişiler için fiziksel yakınlık ve dokunmak gibi eylemler, son derece onaylayıcı ve duygusal olarak bağlayıcıdır.

4- Hediye Vermek

Bu kişiler için hediye vermek ya da almak sevgi ve şefkatin en önemli göstergesidir. Hediye kelimesi burada sembolik bir anlam taşır. İnsanlara anlamlı hediyeler vermekten zevk alırlar. Hediyeler, gösterilen sevginin sadece bir sembolüdür. Hediyenin kedisi değil, hediyeyi seçerken gösterilen çaba ve harcanılan zamana da değer verirler. Yani hediyenin ne kadar pahalı ya da büyük olduğu önemli değildir. Hediyenin ardındaki emek önemlidir.

5- Hizmet Davranışları

Bu sevgi diline sahip olanlar için partnerleri güzel bir şey yaptığında sevildiklerini hissederler. Aynı şekilde kendileri de partnerlerini memnun etmek için bir şeyler yaparak sevgilerini ifade etmeye çalışırlar. Hizmet davranışları içeren sevgi diline örnek olarak hasta olunduğunda iyileştirme çabası, kahve yapmak, yemek pişirmek ya da bulaşıkları yıkamak gibi eylem ve davranış sayılabilir.