Kategoriler
Aşk ilişkileri Uncategorized

İlişkinizdeki iletişim kopukluğuna son verin!

Genel olarak çiftler bir problemle karşı karşıya kaldıkları zaman, bu problemi kendi aralarında çözme taraftarıdır. Her ilişkide tartışmalar ve fikir ayrılıkları yaşanabilir. Ancak, ilişkide iletişim kuramamak problemin büyümesinden ayrılığa kadar gidebilir. Uzman Psikolog Alara Köksal, sizler için ilişkide iletişim problemleri ve çözümleri hakkında faydalı bir yazı hazırladı. İlişkinizdeki iletişim kopukluğuna son vermek için özel haberimizi okumaya devam edin!

Sınırlara dikkat edin!

İletişimsizlikten kaynaklanan susmalar, geri çekilmeler zaman içerisinde küçücük bir problemi bile bir çığ haline getirebilir. Bir tarafın daha baskın geldiği, cümleleri daha iyi süslediği durumlar olabilir. Kendinizi savunduğunuzda bunun yetersiz geldiğini düşünebilirsiniz. O zaman dönüp geriye bakmak gerekir. Bu durum neden ve nasıl kaynaklandı? İlişkide tartışma uzamasın diye sustuğunuz dönemler oldukça fazla mı ya da partnerinize karşı fazla mı toleranslısınız?

İlişkilerde zaman zaman fikir ayrılıklarının olması oldukça olağan bir durumdur. Çünkü her insan biriciktir ve kendine özeldir. Yetiştiği aile, kültür ve toplum kişinin temelini oluşturur ve zaman içerisinde iki farklı insan bir araya gelerek ilişkinin tohumlarını atarlar. Her noktaya aynı bakış açısıyla bakmaları mümkün değildir. Nasıl ki tartışmaların fazlası yıpratıcı oluyorsa aynı şekilde ilişkilerde hiç tartışmama hali de dikkat edilmesi gereken bir soru işaretidir.

Suçlayıcı ve genelleyici olmaktan vazgeçin!

Herhangi bir olayda partneri doğrudan suçlamak ya da ‘sen zaten hep böylesin’ gibi genelleyici bir tavır sergilemek o an ki öfkenizi dışarıya yansıtmanıza yardımcı olabilir fakat bunun daha sonrasında daha büyük tahribatlara yol açabileceği kaçınılmazdır.

Her olayda kendinizi haklı görmeyin!

Zaman zaman kişi haklı olduğunu kanıtlamak adına tartışma yolunu o kadar çok tıkar ki karşı taraf ‘nereden bu konuya geldik’ demekten kendini alıkoyamaz. Bu noktada eldeki konudan bağımsız, farklı bir yola girersiniz ve iletişimi neredeyse yok denecek kadar azaltmış olursunuz.

Hoşunuza gitmeyen bir tavrı ya da tutumu içinize atmak ya da görmemezlikten gelmekte bir diğer iletişim problemini oluşturan etmenler arasındadır. Çünkü emin olun ki içinize attığınız her problem zamansız bir şekilde ortaya çıkacaktır. Bu durum hem sizi öfkelendirir hem de karşı tarafı. Bu yüzden sıkıntı duyduğunuz konuyu partnerinize anlaşılabilir bir şekilde aktarmaktan çekinmeyin. Değer yargılarınıza aykırı gelen düşünceleri içinize atmak ilişkiye sağlıklı bir şey kazandırmaz aksine sizi öfkeledirir ve ilişki ve iletişim gücünü oldukça olumsuz etkiler.

İlişki bir ego savaşı değildir. Bu yüzden karşınızdaki kişi sizi eleştirdiği zaman korumacı savunmacı bir hal takınmak ya da kıyaslama içerisine girmek ilişkiyi oldukça yıpratan nedenler arasındadır.

Empati kurmayı unutmayın!

Empati kurmak, hayatın her alanında size farklı kapılar sunar ve başka çerçevelerde olayı incelemenizi sağlar. Karşı tarafın size neden bu şekilde davrandığını ya da neden o sözleri sarfettiğini anlamak, olaya onun çerçevesinden bakmak belki de çığ gibi büyüyen bir tartışmanın alevlerini söndürebilir.

Çok klişe gibi görünse de fikir ayrılıklarına saygı gösterilmesi ilişkinin dinamiği açısından son derece önemli bir durumdur. Partneri devamlı bağırıyor, küsüyor ya da kızıyor diye her denileni onaylamak hem kişinin kendisini pasif görmesine neden olur hem de ilişkiye dair soru işaretlerinin başlıca kaynağını oluşturur.

Kendinizi karşı tarafa yeterli bir şekilde ifade edemiyorsanız ve kavgalar gün geçtikçe büyüyorsa neler yapmalısınız?

Eğer her yolu denediğiniz ve yine de karşı tarafa kendinizi ifade edemediğinizi, sorunların bir çözüme kavuşmadığını düşünüyorsanız öncelikle durup ruhen kendinizi dinleyin. Çünkü karmaşaya girmiş, arap saçına dönmüş bir ilişki ve iletişim bazen sizler ne yapsanız da çözülmeyebilir. Kurtarayım düşüncesiyle girdiğiniz her yol ilişkinizi daha farklı boyutlara sürükleyebilir. Başka problemlere neden olabilir. Çünkü bu noktada sağlıklı iletişim ne yazık ki ortadan kaybolmaya yüz tutmuştur.

Eş-dost desteği oldukça önemli bir faktör fakat yönlendirmeler her zaman sağlıklı sonuçlar doğurmayabilir. Yazımın başında da söylediğim gibi her insan biriciktir ve her olaya verdiği tepkiler farklıdır. Yakın bir dostunuzun kendi ilişkisini baz alarak sizi yönlendirmede bulunması işe yaramayabilir aksine karmaşıklığı daha da tetikleyebilir.

Öncelikle çift/aile danışmanlığı almanız için illa ki yolun sonuna gelmiş olmanız gerekmiyor. Hayatın her alanında olduğu gibi bu noktada da erkenden destek almak, tıkanan yolları açıp, çözüme kavuşturmak hem sizin hem de partneriniz için oldukça sağlıklı olacaktır. İşinde uzman bir terapist her iki tarafa da nötr yaklaşım sergileyerek, terapiye özgü metodlarla ilerleyerek sağlıklı karar vermenize yardımcı olacaktır.

Uzm. Psikolog Alara Köksal

Cinsel Terapist & Aile ve Çift Terapisi

Halaskargazi Mh. Zafer Sk. No:46 Modern İş Merkezi Ofis No: 301

Köksal Psikolojik Danışmanlık