Kategoriler
Aşk ilişkileri Uncategorized

Alyans neden sol elin 4. parmağına takılır?

Tek taş pırlanta ve alyans, evliliğin sembolüdür. Diğer parmaklara takılan yüzükler, başka bir anlam ifade etmediğinden sol parmak insanın evli olduğunun kanıtı olur. Alyans, ilk olarak erkek ve kadına nişanda sağ elin yüzük parmağına takılır. Tabii ki kadında bir de tek taş yüzük var ise alyans, tek taş yüzüğün üzerine gelmelidir. Evlilik sonrasında ise alyans, sol elin yüzük parmağına geçirilir ve bir ömür boyu o parmakta taşınarak evliliği simgeler.

evlilik-109-1
Evlenen insanların parmaklarına yüzük takma adetleri, eski Mısır geleneklerine kadar dayanmaktadır. Eski Mısır’da yaşayan insanların, yuvarlak şekle sahip cisimlerin sonsuzluğu simgelediğine dair inançları olduğu söyleniyor. Bu inancın daha sonraki yıllarda, Roma İmparatorluğu ile birlikte yaygınlaşmaya başladığı da söylenenler arasında. Günümüzde de evlilik alyansları, çiftleri birbirine bağlayan bir sembol olarak kabul edilmektedir. İngilizce ‘Alliance’ kelimesinden dilimize geçmiş olan bu kelime, anlaşma, ittifak kurma anlamlarına gelmektedir.

Peki neden alyans sol elin 4. parmağına takılıyor?

Bildiğiniz üzere evliliğin sembolü olan yüzükler, sol elin 4. parmağına takılmaktadır. Neden sol elde ve neden 4. parmakta olduğuna dair çoğunluğun bir merakı söz konusu. Nedeni son dönemlerde bilimsel gerekçelere dayandırılsa da temelinde yatan yine romantizm diyebiliriz. Biz kadınlar çoğu şeyi romantizme bağlamaya bayılıyoruz zaten değil mi? 🙂 Gelelim bu nedenlere; uzmanlar sol elin 4. parmağından direkt olarak kalbe giden bir damar olduğunu söylüyor. Yani bu damar ile çiftler, kalben birbirine bağlanıyor. Daha romantik ne olabilir ki!

evlilik-207-6

Günümüz geleneklerinde ise yüzüğün, nişanlıysanız sağ elinizin 4. parmağına, evliyseniz de sol elinizin 4. parmağına takılması gerekmektedir. Alyans ve tek taş yüzük geleneği birçok farklı kültürde farklı hikayelerle karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer örnekte karşımıza çıkan Çinliler, sağ ve sol elleri arasında karşılaştırmalar yaparak birbirinden ayrılmayan parmakların yalnızca yüzük parmakları olduğunu savunmuşlardır.

Evlilik yüzüğünün bu denli önem arz etmesinin sebebi, evliliğin sembolü olmasıdır. Yüzük parmağı insanın evli ya da nişanlı olarak sevgi ve bağlılığını ifade ederken, diğer parmakların bu tarz herhangi bir anlamı bulunmamaktadır.