Kategoriler
Aşk ilişkileri

Aldatılmak ve Sonrasında Yaşanan Travma

Siz de değer verdiğiniz ve sevdiğiniz yakınlarınızın ihanetine uğradıysanız, bu durumun ne kadar ağır ve acı verici bir deneyim olduğunu bilirsiniz. Aldatılmak ve bunu atlatmak zor geçen bir süreçtir. Bu yazımızda bu konuya değinerek, aldatılmak ve aldatılma sonrasında yaşanan travma üzerinde duracağız.

Aldatılmak, bir insanın yaşadığı en zor deneyimlerden biri olsa gerek. Yapılan birçok araştırma, aldatılmanın verdiği acı ile ölüm nedeniyle oluşan kayıp acısının hemen hemen aynı olduğunu göstermiştir. Aldatılmanın hissettirdikleri o kadar ağırdır ki aldatılan kişiler bu durum karşısında ya büyük bir şok geçirir ya da ihaneti reddetmeyi tercih eder. Birbirinden farklı bu iki tepki, doğal tepkilerdir. Beynimiz böyle zorlu sorunlar karşısında bir savunma mekanizması oluşturur. Ya şoka girer kendimizi kilitleriz ya da sorunu görmezden gelir ve hayatımıza devam ederiz. Aldatılmayı kabullenmek, zor ve zaman alan bir durumdur. Kişilerin hayatında aşılması zor sorunlar yaratabilir.

Aldatılmanın Yarattığı Travma

İhanetin travması, güven bağının kopması, sadakatsizlik, aldatan kişiye ve ilişkiye olan inancın bitmesinden dolayı oluşan kişisel bir travmadır. Aldatılan kişilerde ilk olarak hayal kırıklığı, duygusal bir acı, güvensizlik, kendini suçlama, öfke, duyguları kontrol edememe ve kafa karışıklığı gibi davranışlar gözlemlenir. Aldatılan kişinin güveninin suistimal edilmesi, değer verdiği birçok şeyin yıkıldığını görmesi ve bunu kabullenmesi oldukça zaman olan bir durumdur. İhanete uğramış biriyle incinmiş bir kişinin arasında büyük farklar vardır. İhanete uğrayan kişi, travmanın ilk aşaması olan şok ile birlikte yönünü şaşırır. Ne yapacağını ve nasıl tepki vereceğini bilemez hale gelir. Bu kötü olayın deneyimini bir kez yaşayan kişiler, başka birine güvenmekle ilgili problemler yaşayabilir. Diğer insanlara yaklaşımlarında önemli değişimler meydana gelir.

Aldatılmak Neden Acı Verir?

Aldatılan kişiler, öz değer kaybı yaşar. Artık bir daha sevilmeyeceğini, kendisini sevilmeye değer bulmamaya başlar. Kendisini sevgisiz ve değersiz hisseder. Partnerinin aldatmasının nedeninin kendisindeki eksikliklerden kaynaklandığını düşünür ve kendisini yetersiz hisseder. Aldatılan kişi, kendisini küçük düşmüş ve kandırılmış hisseder. İlişkide yaşanan güzel anıların ve sevginin gerçekliğini sorgulamaya başlar. İhanetin bu kadar acı verici olmasının bir nedeni de aldatan kişiye karşı hala yoğun duygular besleniyor olmasıdır. Bu nedenle o kişiyi kaybetme korkusu, ihanetin verdiği acıyı daha da derinleştirir.

İhanetin Yarattığı Travmayla Nasıl Başa Çıkılır?

Ancak her durumda olduğu gibi ihanetin yarattığı olumsuz etkiler zamanla geçecektir. İlk haftalar zorlu geçse de birkaç haftanın ardından aldatılmanın yaratığı travmanın ilk aşaması atlatılmış olur. Birkaç aylık zaman diliminde toparlanma süreci başlar. Aldatıldığını kabullenmek, ne kadar zor bir süreç olursa olsun, kişide büyük bir farkındalık oluşturur. Kişinin zorlu ve stres yaratan sorunlarla nasıl mücadele ettiğini ve bunun üstesinden nasıl geldiğini görmesini sağlar. Aslında her kötü olay gibi aldatılmak da insanın kendi sınırlarını ve gücünü keşfetmesine yardımcı olur. Zor ve stresli sorunlar, insanlara sorunlarla mücadele etmek için bağışıklık kazandırır. Peki, böyle zor bir durumun üstesinden nasıl gelebilirsiniz?

1- Aldatılmanın Sorumlusu Siz Değilsiniz

Öncelikle herkesin kendi davranışından sorumlu olduğunu unutmayın. Aldatmak, aldatan kişinin sorunu ve sorumluluğudur. Bu süreci nasıl atlatacağınıza odaklanın ve kendinizi suçlamayın. Kendinize fiziksel ve duygusal olarak zarar verecek her tür davranıştan uzak durmaya çalışın.

2- Duygularınızı Bastırmayın

Üzüntü ve stres yaratan sorunlar karşısında duygularınızı bastırmak, yapılacak en yanlış tepkilerden biri olur. Bu tür travmatik durumlarda duyguları bastırmak, durumu kabullenmeyi zorlaştırır ve toparlanma sürecini uzatır. Bu nedenle hangi duygu durumu içindeyseniz ona göre hareket edin. Üzüntünüzü, şaşkınlığınızı ve öfkenizi tüketene kadar yaşayın.

3- Kendinize Zaman Tanıyın

İhanetin yarattığı travmanın üstesinden gelmek kolay değildir. Yaşadığınız sürecin belirli aşamaları var. Bu süreci yaşamak için kendinize zaman tanıyın. Böyle zorlu süreçlerinden üstesinden hemen gelmek mümkün değildir. Mutlaka geriye dönük sorgulamalar yaşayacaksanız. Kötü ve güzel anılarınız, bir süre zihninizi meşgul edecek. Bunları yaşarken panik yapmayın. “Neden unutamıyorum?” diye endişeye kapılmayın. Travmanın her aşamasını olması gerektiği gibi yaşayın. Kendinizi kısıtlamayın ve zorlamayın. Zamanla bu sorunun üstesinden geleceksiniz.

4- Kendinize Odaklanın

Bir süre zihniniz, yaşadığınız ve yüzleştiğiniz sorunla meşgul olacaktır. Bu nedenle farklı aktivitelere yönelerek kendinize ve zihninize nefes aldırabilirsiniz. En güzel aktivitelerden biri de yürümektir. Yürümek, zihninizi toparlamanıza ve daha iyi düşünmenize yardımcı olur. Sık sık yürüyüş ve egzersiz yapın. Yemek ve uyku düzeninizi aksatmamaya özen gösterin.