Kategoriler
Aşk ilişkileri

En Sık Rastlanılan 6 İlişki Problemi

Uzmanlara göre ilişkilerde sıkça tartışılan belli başlı konular var. İster evlilik olsun ister flört olsun her ilişkinin sorunları, hemen hemen aynı konular üzerinde yoğunlaşır. Bu sorunlar nelerdir ve nasıl yaklaşılması gerekir?

Yeri geldiğinde kendimizle bile kavga ediyorken, iki insanın olduğu yerde çatışma olmaması mümkün müdür? Hayatımızın büyük bölümünü paylaştığımız partnerimizle bir tartışma ya da çatışma yaşanmaması neredeyse imkansızdır. Arada romantik ve güçlü bir bağ mevcut olsa da her iki partner kendine ait duyguları, fikirleri ve değerleri olan iki ayrı bireydir. Bu nedenle tartışmalar kaçınılmazdır. Şunu da unutmamak gerekir. Mutlu çiftler de tartışır. Ancak önemli olan bu tartışmaların üstesinden gelebilmek ve her tartışmadan daha güçlü bir ilişkiyle çıkabilmektir. Bahsi geçen bu sorunlar nelerdir? Gelin bir göz gezdirelim.

1- Parasal Sorunlar

Maddi konular, ilişkilerin her evresinde karşılaşılan bir sorundur. Partnerler arasındaki gelir farkı, ilişkilerde tartışmaları tetikleyebilir. İlişkilerdeki parasal sorunların bir diğer nedeni de partnerlerin parayla ilgili farklı harcama tutumlarıdır. Parasal sorunların gündeme gelmesi için yapılması gereken, ortak harcamalarla ilgili bir plan oluşturmaktır. Kimin neyi ödeyeceğini önceden belirleyin ve bu plana sadık kalmaya çalışın. Bir plana sahip olmak, parayla ilgili sorunların yarattığı stresi azaltacaktır.

2- Günlük Stresten Dolayı Yakınlığın Azalması

Özelikle uzun süreli ilişkilerde çok sık rastlanılan bir sorundur. Uzun süreli ilişkisi olan çiftler, bir süre sonra günlük stresten dolayı birbirinden uzaklaşabiliyor ve birlikte zaman geçirmeyi bir kenara itilebiliyor. Bu durum, partneriyle zaman geçirmek isteyen ama belli nedenlerden dolayı bunu başaramayan kişiler için büyük bir problem haline gelebiliyor. Böyle bir sorun ise partnerlerin kendisini yalnız hissetmesine neden oluyor. Eğer bu tür bir problemle karşı karşıya kaldıysanız ilk yapmanız gereken, birlikte güzel ve samimi vakit geçirmek istediğinizi partnerinizle açık bir şekilde paylaşmanız olacaktır. Doğrudan iletişime geçmek yerine kendinizi geri çekerseniz, aranızda duygusal mesafenin oluşmasına neden olabilirsiniz.

3- İletişim Hataları

İnsanlar, ilişkilerinde genellikle yanlış iletişim yollarına başvurur. Yanlış iletişim ise ilişkilerdeki tartışmaların ve çatışmaların fitilini ateşleyen önemli bir sorundur. Eğer iletişim eksikliği ilişkilerinizde büyük sorunlara neden oluyorsa, iletişim becerileriniz üzerinde durmanız gerekir. Yaptığınız iletişim hatalarını gözlemlemeli ve bu hataları çözmek için çabalamalısınız. Doğru bir iletişim sadece romantik ilişkilerimizde değil, diğer tüm yakın ilişkilerimizde ve sosyal ortamlarda da size fayda sağlayacaktır.

4- Kıskançlık

Kıskanmak insanın doğasında vardır ama kıskançlığın ileri boyutları ilişkilerde büyük krizlere neden olur. Kıskançlığın kaynağını oluşturan birçok neden vardır. Öz güven eksikliği, güvensizlik, yetersizlik hissi gibi nedenler psikolojik kaynaklıdır. Kıskançlığın kökleri kişilerin geçmişine dayanır. İlişkilerde kıskançlığın altında yatan nedenler, iyi gözlemlenmelidir. Kıskançlıkla mücadele eden kişilerin kendisiyle ilgili farkındalığa ulaşması gerekir. Bunun için de duygularıyla bağlantıya geçmesi şarttır. Duygularıyla ilgili farkındalığa ulaşan bireyler, olayları daha objektif yorumlar ve ilişkileri daha sağlıklı ilerler.

5- Aile ve Arkadaşlar

İlişkilerde sorunlardan bir diğeri de üçüncü kişiler yüzünden oluşan çatışmalardır. Bu tür çatışmalarda bir partner diğer partnerin ailesinden veya arkadaşlarından rahatsız olur ya da üçüncü kişilerin istek ve düşünceleri, ilişkideki huzuru bozar. Kendi yakınlarını savunmak isteyen taraf ile bu durumdan rahatsızlığını dile getiren taraf arasında çatışmalar başlar. Ancak şu da bir gerçek ki hiç kimse yakınlarının sözlerinden ve davranışlarından sorumlu değildir. Üçüncü kişilerin neden olduğu problemlerin sorumluluğunu partnerinize yüklemek haksızlık olmaz mı? Öncelikle partnerinizle ailesi ya da arkadaşları hakkında konuşurken kullandığınız sözcüklere dikkat etmeniz gerekir çünkü bu kişiler muhtemelen partneriniz için önem ve değer taşıyan kişilerdir. Ayrıca siz bu kişileri sevmek zorunda değilsiniz ama saygı duymanız gerekir. Aile ve arkadaşlar söz konusu olduğunda, partnerinizi karşınıza almamaya özen göstermelisiniz. Rahatsızlıklarınız varsa, kibar ve samimi bir dille getirmelisiniz.

6- Ev İşleri ve Sorumluluk

Evle ilgili görevleri ve sorumlulukları kimin yapacağına karar vermek, partnerler arasında çekişmeye neden olur. Bir partner diğer partnere göre ev işleriyle ilgili daha fazla sorumluluk alıyorsa, zamanla kendisini kullanılmış hissedebilir. Parasal sorunlarda da olduğu gibi evle ilgili iş ve sorumluluklar için de bir plan oluşturmak gerekir. Çöpü en son kimin attığı üzerine ısrarla tartışmak, size pek yardımcı olmaz. Herkesin görev sınırlarının belirlenmesi, çatışmaları ve sürtüşmeleri azaltır.